Ovenpå en coronakrise, der dannede ridser i ledighedsstatistikkernes ellers fine lakering, er det danske arbejdsmarked nu tilbage i en situation, hvor der er stor mangel på arbejdskraft. Og manglen på arbejdskraft er bredt forankret på tværs af forskellige brancher, uanset om der er tale om lastbilchauffører, der skal fragte vores varer rundt; programmører, der skal programmere alt fra tekniske sundhedsløsninger til Spillemaskiner på nettet; sygeplejersker, der skal passe og pleje de syge og ældre, osv.
Manglen på arbejdskraft får nu arbejdsgivere landet over til at tænke i kreative løsninger. For hvad stiller man egentlig op som arbejdsgiver, når det begynder at blive svært at finde kvalificeret arbejdskraft?
Lønnen er vigtig – men ikke alt
Hvis private og offentlige virksomheder vil lykkes med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, er lønnen selvfølgelig en vigtig parameter. Se blot på den aktuelle status blandt sygeplejerskerne i sundhedssektoren. En højere løn er uden tvivl med til at kunne tiltrække – og bevare – kvalificeret arbejdskraft i virksomhederne.
Når det er sagt, er lønnen dog langt fra den eneste mulighed, virksomhederne har for at gøre sig mere attraktive overfor de ledige. Her spiller ting som arbejdstider, frynsegoder og mange andre ting også ind. Især frihed og fleksibilitet er blevet en vigtig faktor for mange arbejdstagere, og de virksomheder, der formår at løse denne udfordring, stiller sig selv godt i kampen om de få ledige hænder, der pt. er på arbejdsmarkedet.
Hvor skal arbejdskraften komme fra?
I skrivende stund er der over 44.000 ledige jobs på Danmarks største jobportal Jobindex.dk. Og selv om ledigheden pt. er den laveste i 12 år, nemlig 101.300, så overstiger antallet af ledige altså stadig klart antallet af de jobs, der skal besættes.
Det er dog utopi at tro, at de 44.000 jobs kan dækkes af det lave antal af ledige. Det skyldes bl.a., at det kan være svært for virksomhederne at finde de rette kompetencer og kvalifikationer iblandt de nuværende ledige – ikke fordi, at gruppen af ledige mangler kvalifikationer, men fordi at den efterhånden er så lille, at der ikke er et tilstrækkeligt udbud til at dække alle former for jobs.
I stedet skal man måske spekulere over, hvor arbejdskraften så skal komme fra. Et svar på dette kan være, at den skal komme hertil i form af udenlandsk arbejdskraft, og et andet bud kan være, at teknologi i højere grad skal kunne tage over i forskellige jobroller, så det ikke er nødvendigt at ansætte mennesker til opgaven. Det lyder måske en anelse futuristisk, men det kan meget vel være den virkelighed, vi kigger ind i på et arbejdsmarked, hvor der er et akut behov for et større udbud af arbejdskraft.